På GUL läste jag Maria K Bodéns mycket välstrukturerade text om sina tre sokratiska samtal. Min egen presentation grundar sig i stort på hennes upplägg.
1. Yves Klein - The Artist Casts Himself Into The Void / Le Saut Dans Le Vide (1960). Foto som jag plockade från Internet.
Inledande fråga: Vad gör mannan på bilden?
Tolkningsfråga: Hur ser du det? Varför gör mannen så?
Sokratisk fråga: Kan vi människor mer än vi tror?
Motivering: Jag tycker bilden är spännande att diskutera eftersom det så tydligt framgår att konstnären försöker lätta från marken och flyga iväg. Han vill testa sina vingar och överskrida gränser. Allt för många elever är rädda för att försöka och testa nya saker och allt för många har dåligt självförtroende. Denna bild kan ge en givande diskussion om att våga och pröva saker man inte gjort tidigare. I förlängningen går det att diskutera hur bilden kommit till. Den är ju ett tidigt exempel på "PhotoShop."
2. Isaac Asimovs tre robotlagar. Från boken Jag, Robot.
FÖRSTA LAGEN: En robot får inte skada en människa eller tillåta att en människa skadas.
ANDRA LAGEN: En robot måste lyda befallningar från människor - om det inte innebär att den bryter mot första lagen
TREDJE LAGEN: En robot måste skydda sin existens - om det inte innebär att den bryter mot första och andra lagen.
Inledande fråga: Vad tänker du när du läser de tre lagarna?
Tolkningsfråga: Varför/varför inte? Om vi skapar intelligenta, tänkande robotar, så kallade AI, kan då lagarna fortfarande gälla?
Sokratisk fråga: Har vi människor rätt att bestämma över andra tänkande varelser?
Motivering: Att diskutera Asimovs robotlagar kan bli mycket intressant. Vilken rätt har vi människor att bestämma över andra tänkande varelser? Detta kan ju gälla djur lika väl som intelligenta robotar. På min skola arbetar vi mycket med LEGO-robotar och jag har därför funderar över hur jag kan få in dessa robotar i mina SO-ämnen. Inte minst i religion men också i samhällskunskap tror jag att detta sokratiska samtal kan vara givande. Självklart kan man h samtalet inom ramen för teknikämnet som är det ämne där eleverna arbetar med skolans LEGO-robotar.
Flera uppslag till samtal om robotlagarna går at hitta HÄR.
3. Cut Piece av Yoko Ono
Jag lyckades inte bädda in filmen från Youtube så ni får klicka HÄR
Inledande fråga: Vad tänker Yoko Ono på medan människorna klipper av henne kläderna?
Tolkningsfråga: Vad tror du Yoko Ono vill säga med sitt konstverk? Vad hade hänt om hon gjort samma sak idag?
Sokratisk fråga: Ska man lita på andra människor?
Motivering: Detta konstverk tror jag är det svåraste att ha ett sokratiskt samtal kring. För mig visar filmen på människan och inte minst kvinnans utsatthet. I dagens samhälle är det tydligare än någonsin. Inte minst i skolan finns de ungdomr, inte minst flickor som känner sig utsatta och uttittade. Yoko Onos verk är klassisk konst samtidigt som det tar upp grundläggande frågor om hur vi människor beter oss mot varandra. Om jag ska prata om denna film måste jag vara säker på att det är ett bra klimat i gruppen och om det finns någon elev som har problem av något slag. Samtalet tror jag kan bli mycket givande men det kräver planering och bra förutsättningar för att lyckas.
Hej jag tycker att din tredje film är väldigt intressant och den kommer jag sno rakt av och göra med mina elever på stylistprogrammet, tror att det blir super spännande.
SvaraRaderaUtifrån dina motivationer skulle jag säga att förslagen 2 och 3 är de som lämpar sig bäst som samtalsunderlag. Denna åsikt grundar jag i Ann S Philgrens riktlinje om att den inledande frågan skall bottna i genuin nyfikenhet även hos samtalsledaren (du). I det första exemplet, givetvis min tolkning, känns det som du har en idé om vad samtalet skall leda till. Det kan vara lite lurigt.
SvaraRaderaVäldigt bra material i övrigt.
/C
Tack för återkopplingen.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaSpännande underlag för samtal tycker jag. Särskilt verket av Yoko Ono tror jag kan leda till spännande diskussioner. I verk nr 2 tror jag du skulle vinna på att ändra den inledande frågan så att den blir mera öppen. T. ex Vad tänker du när du läser om de här tre lagarna?
Jag tycker (precis som några andra här ovan) att Yoko Onos verk är sååå angelägen och intressant som underlag för sokratiskt samtal. Kommer också att spara den som en favorit att använda vi tillfälle! Jag tycker det kan vara spännande att också fundera kring de som klipper. Jag tycker deras kroppspråk antyder reaktioner på det som händer också. Vad händer med mig när jag får/ges makt över en annan människa? Intressant!
SvaraRadera