måndag 3 mars 2014
MODUL 5, moment 4
1.
Modellen för det sokratiska samtalet är ett arbetssätt som jag verkligen vill använda mig av i min undervisning på flera plan. På mins skola har jag än så länge förmånen att undervisa i halvklass. Det gör det lättare att genomföra det sokratiska samtalet. Antingen kan ena halvan av gruppen samtala och den andra gruppen anteckan eller så kan den andra halvan arbeta med en uppgift och så byter grupperna efter halva lektionen.
Eftersom många elever inte är vana att ha ett kritiskt och analyserande förhållningssätt till ämnet bild tror jag att det sokratiska samtalet kan fungera som en bra inledning till ett friare Medieneutralt och Divergent arbetssätt.
För övrigt har UR gjort en bra serie om konst och gestaltande som heter Skapa stort. Avsnitten är lagom långa och jag har visat dem för flera grupper så de ska får förstålse för hur man skapar utifrån egen inspiration och idé.
2.
Jag har ingen längre erfarenhet av att arbeta som bildlärare men tre uppgifter som jag förstått är återkommande är färgcirkeln, enpunktsperspektivet och ansiktets propotioner. Här har jag en tanke om att lägga mer fokus på elevernas egna idéer och tankar och inte ge dem färdiga, mallade uppgifter. Eleverna bör även få större möjlighet att välja material. Det kan vara minst lika givande att studera ansiktesformen genom en skulptur som att rita med blyerts på ett papper. Förhoppningen är att detta öppnare arbetssätt ger eleverna tillträde till alla rummen i modellen.
Jag önskar att jag alltid skulle kunna börja med det medianeutrala rummet och låta eleverna få en begränsad tid på sig att skapa ett porträtt. De färdiga porträtten skulle sedan kunna utgöra underlag för en klassrumsdiskussion som sedan leder vidare till en fördjupad gestaltning.
3.
En stor del av den bildundervisning som jag kommit i kontakt med i grundskolan är snävt utformade uppgifter. Allt från skuggövningar till stilleben.
4.
Jag tror att två ingångar kan resultera i ett mer fruktbart arbete. Den första ingången är dagsaktuella händelser och den andra ingången är radikal estetik i olika former. Graden av radikalitet får givet vis anpassas efter elevernas ålder och erfarenhet av att arbeta på detta sätt. Ett upplägg skulle då vara att något presenteras och diskuteras sokratiskt för att sedan bearbetas gestaltningsmässigt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar